29/03/2020

Blauwalg vervuilt zwemwater

Waarom blauw van naam?

In tegenstelling tot wat hun Nederlandse naam doet vermoeden zijn blauwalgen bacteriën, al gebruiken ze ook fotosynthese – net als planten. Officieel heten de organismen cyanobacteriën, waarbij ‘cyano’ blauw betekent. Deze cyanobacteriën bestaan al miljarden jaren. Bacteriën maken gifstoffen of toxinen aan en deze kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. Er zijn verschillende soorten blauwalgen en ze maken ook verschillende soorten cyanotoxinen aan.

Cyanotoxinen

Omdat het hier gaat om heel kleine organismen zal je een teveel aan blauwalg in (zwem)water niet snel met het blote oog opmerken. Er wordt dan ook regelmatig zwemwater getest op de aanwezigheid van cyanotoxinen. Enkele jaren geleden zijn deze testen aangescherpt door promotieonderzoek van dr. Els Faassen naar de toxinen van blauwalgen. Op Zwemwater.nl worden de bevindingen van de test gepubliceerd.
In de video zie je Faassen uitleg geven over blauwalg.

Als je (teveel) cyanotoxinen binnenkrijgt kan dat leiden tot klachten van huid, ogen of oren; misselijkheid en diarree.

Blauwalg is vrijwel alleen in de zomer, als zwemwater populair is, een probleem. De bacteriën gedijen beter als het warmer wordt en in stilstaand water. Met een verhoging van de temperatuur door klimaatverandering zal het probleem alleen maar groter worden.

Bestrijding blauwalg

Er wordt inmiddels ook onderzoek gedaan naar de bestrijding van de blauwalgen. 1) De beschikbaarheid van fosfor is daarbij cruciaal en elke plas of vijver heeft een aanpak op maat nodig, ontdekte Guido Waajen. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de veiligheid en toepasbaarheid (en betaalbaarheid) van het gebruik van waterstofperoxide2), luchtmenginstallaties3) en mosselen.

Meer informatie:

Referenties
  1. Promotieonderzoek dr. Guido Waajen naar de bestrijding van blauwalgen[]
  2. Arcadis[]
  3. Hoogheemraadschap van Rijnland[]

Gerelateerd

Lees meer over dit onderwerp

8
anorexia

Dossier Anorexia: Emma wil leven

De documentaire ‘Emma wil leven’ gaat over een anorexiapatiënte die na jaren strijd, zowel tegen haar ziekte als tegen de behandelingen, uiteindelijk overlijdt op 18-jarige leeftijd. Het sterftecijfer onder anorexiapatiënten1) ligt erg hoog en velen dragen nog jaren de trauma’s van hun behandeling met zich mee, naast de chroniciteit van de aandoening zelf. Behandeling anorexia […]

8
The Work

The Work: Vaderloze zonen

Als tiener snapte ik het nut van de gevangenis niet. Voor mijn gevoel zat die vol met mensen die hulp nodig hadden, maar die niet kregen. Gewoon weggestopt in een betonnen gebouw. Uitgesloten van de maatschappij, afgeschreven als mens en burger. Als volwassene voel ik het nog steeds als een verspilling van (in de basis) […]

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: