29/03/2020

Domper op dampen

dampen

E-sigaret ongezonder dan gedacht

Een goed alternatief voor het roken, vooral om ervan af te komen, is het dampen, blijkt uit een gedragsonderzoek. 1). En dat er steeds meer behoefte is aan hulp bij het stoppen met roken meldde onlangs de zorgverzekeraars.2) Nieuw onderzoek toont aan dat het dampen erg schadelijk is voor de vaten.

Volgens zowel het RIVM als de Jellinek verslavingskliniek is de e-sigaret schadelijk, maar minder dan de gewone sigaret. Dat geldt ook voor het meeroken.3) Voor Jellinek is het meest schadelijke van de e-sigaret de verslaving – de nicotine-afhankelijkheid – in stand houden. Het RIVM benadrukt dat de damp van de e-sigaret vele schadelijke ingrediënten bevat en en vind dat ze in het geheel niet moet worden gebruikt.

Bloedvaten

Slechts een paar haaltjes aan de e-sigaret (zonder nicotine) beïnvloeden al op de korte termijn de werking van het endotheel in de bloedvaten4). Het endotheel is een beschermende dunne laag cellen aan de binnenkant van de bloedvaten en een indicatie van de gezondheidheid van bloedvaten. De functie van deze cellen is het reguleren van de stolling van het bloed, het transport van zuurstof en voeding in en uit de vaten en het beschermen bij ontstekingen.

Beschadiging van het epitheel kan leiden tot een verminderde doorstroming van het bloed en verdikking van de vaatwanden. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en herseninfarcten. Een enkele keer gebruiken van een e-sigaret kan dus al de vaatwand beïnvloeden. Herhaald gebruik kan de vaten ernstig beschadigen. De aandacht voor het gebruik van e-sigaret door kinderen en dit te ontmoedigen, is dus heel terecht.

Dampen

Op basis van al deze informatie zou je kunnen kiezen voor een drie-traps afkickprogramma. Van de sigaret afkomen door over te stappen op het dampen met een e-sigaret is een eerste stap. Vervolgens kan door het verminderen van het nicotinegehalte in de e-sigaret ook deze verslaving worden getackeld. Als derde stap is het ook aan te bevelen af te kicken van het gebruik van de e-sigaret.

Afbeelding van Roland Mey via Pixabay

Referenties
  1. E-sigaret efficiënter om te stoppen met roken dan pleisters of kauwgom’ – AD – 31-01-2019[]
  2. Vraag naar hulp bij stoppen met roken explodeert – AD – 19-08-2019[]
  3. De gezondheidsrisico’s van e-sigaretten voor omstanders – RIVM[]
  4. Acute Effects of Electronic Cigarette Aerosol Inhalation on Vascular Function Detected at Quantitative MRI – Radiology[]

Gerelateerd

Lees meer over dit onderwerp

8
anorexia

Dossier Anorexia: Emma wil leven

De documentaire ‘Emma wil leven’ gaat over een anorexiapatiënte die na jaren strijd, zowel tegen haar ziekte als tegen de behandelingen, uiteindelijk overlijdt op 18-jarige leeftijd. Het sterftecijfer onder anorexiapatiënten1) ligt erg hoog en velen dragen nog jaren de trauma’s van hun behandeling met zich mee, naast de chroniciteit van de aandoening zelf. Behandeling anorexia […]

blauwalg

Blauwalg vervuilt zwemwater

Waarom blauw van naam? In tegenstelling tot wat hun Nederlandse naam doet vermoeden zijn blauwalgen bacteriën, al gebruiken ze ook fotosynthese – net als planten. Officieel heten de organismen cyanobacteriën, waarbij ‘cyano’ blauw betekent. Deze cyanobacteriën bestaan al miljarden jaren. Bacteriën maken gifstoffen of toxinen aan en deze kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. […]

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: